De Malpie

Na een winter die weer niet echt winter wilde zijn was het op de 2e zondag in maart lente, echt lente met temperaturen waar je weer blij van werd. Een te mooie dag om thuis te blijven en voor ons was natuurgebied de Malpie, ten zuiden van Valkenswaard de bestemming.

Als kind was ik samen met mijn ouders wel eens in de Malpie geweest en het enige wat ik me daarvan kon herinneren was de watermolen. Bij die watermolen parkeerden we onze auto en begonnen we met onze wandeling.

Een stukje verder kwamen we bij het natuurgebied aan en wees een mooie uit hout gesneden vogel ons de weg

Het gebied begon met de nodige bossen, hoog en droog gelegen stukken met mooie naaldbomen

en in dit mooie bos kwamen we tot onze verbazing een rietgors tegen, zoekend op de grond naar wat lekkers

en in het lager gelegen bos stonden de bomen met de voeten in het water

Daarna kwamen we bij het echte mooie gebied, een gebied met heide, zandverstuivingen en vooral vennen, grote en kleine met de nodige begroeiing daaromheen en die vennen zijn een waar vogelparadijs. Aan grote zilverreigers heeft het gebied geen gebrek

Het was heerlijk wandelen daar langs die vennen en er was genoeg te zien. Wel jammer dat we op het fietspad liepen want het echte wandelpad lag ons te ver van die vennen weg.


Het is niet alleen genieten van heide en vennen, ook de Dommel is de moeite waard

en als op zo’n mooie plek aan het water ook nog eens een lege bank staat dan is even uitrusten echt geen straf

Daarna hebben we nog een stuk over de heide gewandeld

en vervolgens toch maar weer langs de vele vennen terug naar de auto. Aan het begin van onze wandeling hadden we deze mooie kronkel in de Dommel gemist, gelukkig aan het einde niet

Het gebied werd door ons, na 4,5 uur wandelen, goedgekeurd en is voor herhaling vatbaar, zeker later in de lente als alles groen is, of in het najaar als de heide paars kleurt.

Bericht delen op

2 gedachten over “De Malpie

  1. Ik heb heerlijk met jullie meegewandeld Dorine. Wat een prachtig gebied!
    En natuurlijk schitterend vastgelegd!
    Ik hoop dat je het volhoudt om je blog bij te werken, het is zeker de moeite waard. 😉

  2. Wat heerlijk ook ik heb heerlijk meegewandeld , ik had nog nooit van de Malpie gehoord , ja 4,5 uur wandelen ben je zo kwijt en zeker als je de camera bij je hebt , dan zie je elke keer wel iets , mooie foto’s en die molen een plaatje .

Reacties zijn gesloten.