GLOW 2013

Het is weer november en dus weer tijd voor GLOW. Het is moeilijk om even snel te zeggen wat GLOW is maar het heeft alles te maken met licht, hi-tech, kunst en architectuur en dat samen toegepast in tijdelijke objecten of op bestaande gebouwen in de binnenstad van Eindhoven.

De verwachtingen waren hoog dit jaar, tenminste, volgens de regionale pers zou deze editie alle eerdere edities overtreffen. Vandaar dat we ook al vroeg in Eindhoven waren. Sowieso heb je al uren nodig als je de hele ronde wilt lopen en alles wilt bekijken en dan ook nog tijd neemt om foto’s te maken. Het begin punt was een lichtprojectie op het gebouw van de Effenaar, leuk en mooi gemaakt maar helaas niets bijzonders

Daarna door naar het Stationsplein waar wat lichtbollen aan een stang hingen die heen en weer slingerde en van kleur veranderde. Ook niet geweldig vonden wij, tot onze kids ons vertelden dat we recht voor die lichtbollen moesten gaan staan, zodat we in één lijn stonden. Pas toen zagen we de figuren en dat de verschillende kleuren licht ervoor zorgde dat je een samenspel van “lichtlijnen” zag.

Verder door naar het Beursgebouw en ja, er was een leuke lichtprojectie op te zien maar zoiets zien we al jaren tijdens Glow en naar mijn mening zijn er mooiere geweest.

Vervolgens helemaal door de fietstunnels naar het stadion en in die tunnel zat nog net voor het Beurgebouw een straatartiest te spelen. Leuk en hij was helemaal in stijl. Hij had speciaal voor Glow 2 knipperende lampjes aan zijn “drumstel” gemaakt.

Een stukje verder was, zeker voor kinderen een leuke tekenmuur gemaakt. Een wand met allemaal ledlampes en als je daar overheen schildert met een natte kwast gaan de lampjes die je aanraakt branden.

Dan door naar wat het spektakelstuk van Glow zou zijn, een licht en muziekspektakel in het Philips-stadion. We sluiten aan in de niet zo lange rij voor het stadion maar helaas, er zat weinig beweging in en eenmaal binnen was snel duidelijk waarom. Als je een paar duizend mensen zo ongeveer één voor één op een tribune plaats laat nemen …… tja, dan kost dat de nodige tijd. De show was wel mooi en op zich zeker de moeite waard maar toen het voorbij was en iedereen het stadion moest verlaten zat er weer weinig beweging in, niet zo gek als er ergens een smalle deur de boel ophoudt. Conclusie; mooie show maar als je totaal bijna een uur kwijt bent voor 5 minuten spektakel is het ergens zonde van de tijd.

Verder de route volgend kwam de Noordpool aan bod maar op een ingevroren pinguïn na kon het me weinig boeien. De boom van lichtgevende bloemen voor de deur trok meer aandacht.

Door naar de Portable River, een rivier gemaakt van doorzichtige zakken gevuld met water en groen en verlicht door de nodige lampjes. Leuk en dat vond blijkbaar iedereen want het was er erg druk dus door naar het volgende. Nou dat volgende had wel iets. Het waren drie verlichte met helium gevulde ballonnen in de vorm van …….. ja, je ziet er van alles in, een vis, een kikkervisje of ….. zeg het maar.

Vervolgens door naar het Hooghuys waar op 2 zijden van het gebouw met licht het nodige geprojecteerd werd en wat de nodige soms zelfs bizarre effecten liet zien. Zo leek het alsof er dingen uit het gebouw kwamen, dan leek het weer alsof je dwars door het gebouw kon kijken en het mooiste vond ik persoonlijk het moment dat het gebouw van boven af afbrokkelde en zo als het ware instortte. We hebben lang staan kijken en het was zeker de moeite waard. En helemaal als je niet te dicht bij het gebouw ging staan.

Dan op naar de Catharinakerk waar ook dit jaar weer een lichtprojectie op de gevel te zien is. Tja, ik denk dat hier zeker geldt: smaken verschillen. Wij vonden het dit jaar wat minder in vergelijk met de 2 voorgaande jaren maar er waren ook mensen die het dit jaar helemaal geweldig vonden.

We zijn zo’n beetje halverwege en de tijd begint wat te dringen en als dan je kinderen ook al beginnen te bellen dat zij hun ronde bijna hebben gehad en vragen waar wij zijn weet je dat je door moet werken. Op naar de Paterskerk waar een grote vierkante stellage stond, afgeschermd met doorzichtig plastic en waarin een lichtshow was te zien. Je kon er onder door lopen en dat zal best een speciaal effect hebben, maar dat hebben wij niet gedaan.

Ook kinderen leveren hun bijdrage aan Glow. Elk jaar verzorgen basisschoolkinderen een project. Dit jaar zijn het papieren ingekleurde vogels die staande op een stokje de tuin van het bejaardenhuis sieren. Mooi verlicht door kleine lampjes.

En dan komen we bij, wat men zegt, het meest bijzondere spektakel van Glow. Een op een watergordijn geprojecteerde draak. Het was voor ons de grootste tegenvaller van Glow. Ten eerste werd je behoorlijk nat van al het water en de draak kwam niet zo hoog dan dat we dachten, waardoor we hem nauwelijks zagen en de projectie was kwalitatief in onze ogen niet echt geweldig en dat komt volgens onze “kenner” in huis omdat het watergordijn niet goed is. Op een goed watergordijn kunnen projecties haarscherp zijn. Daarna door naar het NRE-terrein en op dat terrein is het zelfs voor de oudere bezoekers leuk. Aan een wolk van lampjes hangen touwtjes en als je aan een touwtje trekt gaat het lampje aan dat touwtje aan of uit. Altijd prijs dus.

Na het NRE-terrein waar we niet alles gezien hebben is het de beurt aan het oude woonhuis van Anton Philips. Een mooi gebouw maar de projectie viel tegen. De grote bomen in de tuin waren wel heel mooi verlicht. Het tegenover liggende Dommelhoef was nu niet bepaald mijn smaak. Het is meer in de stijl van de Efteling en zou niet misstaan als het knibbel-knabbelhuisje van Hans en Grietje. In mijn ogen een gemiste kans want met zo’n mooi gebouw zijn de mogelijkheden zo groot.

En als laatste van de ronde kwamen we bij een drijvende soort bloem in de gracht van de Dommelstraat. Een bloem, gevouwen van papier en die telkens van kleur veranderde.

Onze ronde Glow zat er op, het was 11 uur en na 4 uur wandelen, stilstaan, kijken en fotograferen waren we best wel moe.

Glow 2013 viel ons enigszins tegen maar misschien komt dat ook wel omdat we de laatste jaren zo verwend zijn en liggen daardoor onze verwachtingen te hoog.
Ook de te lopen route was anders. Alles was ruimer opgezet en ergens is dat wel te begrijpen als je in 8 dagen een half miljoen bezoekers verwacht maar daarentegen misten we wel de knusse dingen, kleinere projecten of projecten die in een wat krappere omgeving stonden.

Jammer dat het stadion zo veel tijd kostte maar wel een pluim voor alle verkeersregelaars want dat was tijdens onze wandeling allemaal heel goed geregeld.
Op naar Glow 2014 of misschien deze week toch nog even naar Eindhoven maar dan voor dat andere Glow, GlowNext op StrijpS

Voor meer informatie over GLOW klik hier
En om te zien hoe het de 3 voorgaande jaren was heb ik nog 3 slidesshows,
klik hier voor 2010
klik hier voor 2011
klik hier voor 2012

 

 

Bericht delen op

4 gedachten over “GLOW 2013

  1. Dorine, al met al hebben jullie veel gezien en je hebt het prachtig vastgelegd. Geeft een heel mooi beeld. Kan me voorstellen dat je na vier uur lopen en kijken moe was.

  2. Al viel het jullie misschien een beetje tegen, ik heb weer van de foto’s en verslag genoten.

  3. Jullie raken gewoon verwend… Maar het wordt misschien ook wel een beetje massaal waardoor de wachttijd gewoon te lang is. Je foto’s zijn in ieder geval van je eigen kwaliteit!

Reacties zijn gesloten.