GlowNext 2013

Naast het inmiddels wel bekende lichtfestival Glow met de route door de binnenstad, werd er op StrijpS, het voormalige Philipsterrein, dit jaar voor de eerste keer GlowNext gehouden. Als proeftuin is GlowNext de plek om te ontwikkelen, onderzoeken en experimenteren met nieuwe technieken, ideeën en concepten, aldus de website van Glow.

Op woensdagavond ben ik in mijn eentje eens een kijkje gaan nemen. Benieuwd naar wat daar te zien zou zijn en ook benieuwd naar hoe StrijpS er tegenwoordig uitziet want het was al weer een hele tijd geleden dat ik daar geweest was.
De eerste blik op Strijp zag er al heel leuk en bijzonder uit. De oude fabrieksschoorsteen stond er nog steeds en deed dienst als een soort vuurtoren. Bijzonder was wel dat ie midden op straat stond, hij stond zelfs midden in de busbaan.

Na de oude schoorsteen bewonderd te hebben heb ik de route gevolgd en als eerste kwam ik terecht in een hal en als je maar genoeg herrie maakte en stond te springen werd je omgeven door lichtcirkels, leuk en ook heel leuk was om te zien hoe “gek” mensen dan kunnen doen.

no images were found

Daarna naar het plein waar een grote kubus stond vol met ledlampjes. Door die kubus aan te raken en te bewegen met je handen of je lichaam kon je bepalen waar de lampjes gingen branden. En als je, om te kijken wat meer afstand van de kubus nam was het effect heel erg mooi.

no images were found

Even verderop waren in een driehoek drie lampen opgehangen in de kleuren rood, groen en blauw. Niets bijzonders zou je zo zeggen maar als je onder die lampen ging staan kreeg je hele leuke gekleurde schaduwen. Heel apart om te zien.


Verder rondkijkend naar hoe mooi de oude Philipsgebouwen zijn gerenoveerd kwam ik uit op het lange fietspad aan de voorzijde van die gebouwen. Op dat fietspad lag een 240 meter lang tapijt en op dat tapijt stonden allerhande verschillende figuren en naast het fietspad stonden de nodige lampen die telkens van kleur veranderde.

En bij elke kleurverandering veranderde het tapijt, was bij rood licht het motief niet te zien, bij blauw of ander licht weer wel. Het leverde hele leuke effecten op.
Hier heb ik drie foto’s naast elkaar gezet, van hetzelfde stukje tapijt maar drie keer met een ander kleur licht.

Aan het einde van het tapijt kwam ik uit bij het Veemgebouw waar een paar leuke dingen te zien waren.
Binnenkomend keek je recht op dit kunstwerk. Een soort wand van allemaal vierkanten die afzonderlijk konden bewegen. De wand veranderde continu van “vorm” en van kleur en je was er niet snel op uitgekeken. Te mooi, vind ik, om na GlowNext ergens in één of andere opslagruimte te verdwijnen.

Ook leuk om te zien was dit kunstwerk. Aan de ene kant een paneel met lichtgevoelige cellen die via koperdraden verbonden waren met de lampjes op een ander paneel.
Door voor het ene paneel te gaan staan of er je hand voor te houden kreeg je schaduweffecten op het andere paneel omdat daar die lampjes niet gingen branden.
Leuk en modern maar door al dat koperdraad zag het er bijna nostalgisch uit.

Verder was er een gedeelte in het gebouw afgezet en in dat gedeelte zag je steeds een serie van 6 verticale lichtlijnen aan en uitgaan. Waren ze aan dan leken het flinke lichtpijpen maar waren ze uit dan zag je niets meer, nou, als je heel erg goed keek en wat bewoog kon je filterdunne draden ontdekken. Heel grappig om te zien.
Twee foto’s naast elkaar om het verschil te laten zien.

GlowNext vond ik erg geslaagd. Het liet wat kleinere projecten zien en het was allemaal wat knusser opgezet. De effecten van bepaalde kleuren licht lieten me vaak verbaasd kijken en het samenspel van beweging, geluid en licht belooft wat voor de toekomst …..

Bericht delen op

1 reactie op “GlowNext 2013

  1. Ha Dorine, een mooi blog over een nieuwe glow. Je hebt mooie foto’s kunnen maken en wat een leuke projecten waren er te zien. Even een vraag, moet het niet GlowNext 2018 zijn? Nu staat er 2013.

Reacties zijn gesloten.