Review Saal Digital fotoboek

Op Facebook kwam een bericht voorbij van Saal Digital om een fotoboek te laten maken, te beoordelen en een review te schrijven. Als dank voor die moeite kreeg je dan 40 euro korting. Nou, met de vakantie in Gambia net achter de rug wist ik het wel.

Nu ben ik maar een echte hobbyfotograaf, maak foto’s voor mijn plezier en dan ga je er eigenlijk al vanuit dat je niet zo geschikt bent voor deze “aanbieding”.
Er ging toch een mail de deur uit en tot mijn verbazing mocht ik meedoen.
Aan de slag dus, het downloaden van de software was vrij eenvoudig en dan ga je even wat rondkijken wat de mogelijkheden zijn en al wat proberen.
Mijn keuze viel op een staand fotoboek, formaat A4, harde kaft met foto, alles glanzend afgedrukt en 50 bladzijdes. Wel heel fijn is dat je gelijk ziet wat je fotoboek gaat kosten, geen verrassingen achteraf.
Dan aan de slag en mijn keuze viel op een standaard lay-out, deze lay-out was soms wel en soms niet naar mijn zin aan te passen. Maar goed, aan die standaard dingen zitten beperkingen, dat weet je en daarover moet je dan eigenlijk niet zeuren.
Na wat uurtjes bezig te zijn geweest is het boek dan klaar en gaat de bestelling de deur uit.
Je ontvangt gelijk een mail dat je bestelling ontvangen en in behandeling genomen is en tot mijn grote verbazing kwam de volgende dag een mail dat mijn bestelling verstuurd was. Zo, dat gaat snel. Het was helaas nog 4 dagen wachten maar vanmiddag werd mijn fotoboek bezorgd.

Het fotoboek zat netjes verpakt, heel erg netjes. Kartonnen envelope, van dat zachte dunne “schuimrubber” en het boek zat ook nog verpakt in plastic.

Het boek ziet er heel goed uit, is behoorlijk dik, dikker dan verwacht en dat komt omdat de pagina’s behoorlijk dik zijn.

Als je de gehele kaft voorziet van een foto zie je ook gelijk wat de kwaliteit van de foto is en die viel wat kleur en contrast betreft behoorlijk tegen. Een beetje flets, weinig kleur en de witte tekst die ik op de foto gezet heb is niet wit. Het ziet er wat saai en grauw uit zo.

Dan ga je bladeren en kom je gelijk iets tegen wat alles behalve mooi is, eerder echt lelijk is. Het boek is namelijk niet voorzien van een schutblad, zo’n dunne papieren eerste pagina. Je eerste bladzijde met foto zit tegen de binnenkant van de kaft geplakt. Opmerkelijk want zelfs de low budget fotoboeken hebben zo’n schutblad.

Het is echt niet mooi, ten eerste omdat je de naad van de omslag door je foto heen ziet en ten tweede omdat de kaft iets groter is je nog een randje van de kaft naast je foto ziet.

Bladerend door het boek ben ik best wel tevreden hoe het er allemaal uitziet, alles is mooi scherp en geen ruis of korrelig gedoe.
Alleen kom ik nu, net als bij de kaft toch weer tot de conclusie dat de kleuren niet helemaal kloppen, alsof er een groene zweem overheen zit.
Ook vind ik dat er wat meer contrast in de foto’s had mogen zitten. Misschien wel hierom dat bij 1 foto van een libel de achtergrond helemaal egaal van kleur is geworden terwijl dat echt niet zo is.
Zelfs bij de foto’s van kleurrijke geklede Gambiaanse vrouwen mis ik het sprankelende, het is het net niet helemaal.
Dan ben ik heel erg blij dat ik voor glanzend heb gekozen en niet voor mat want glanzend brengt al meer leven in een foto dan mat.

Ja, ik weet dat je een afdruk niet mag vergelijken met wat je op je gekalibreerd computerscherm ziet, zo helder en mooi van kleur wordt het nooit. Maar toch, mijn verwachtingen lager hoger.

Op de laatste bladzijde, die dus ook weer op de kaft vastgeplakt zit staat helemaal rechtsonder een code, evenals op de achterzijde van de kaft. Op de kaft stoort me niet, die op de allerlaatste foto wel. Het was tijdens het bestellen wel mogelijk de code weg te laten, alleen zat daar wel 5 euro meerprijs aan vast.

Mijn conclusie:

Een mooi afgewerkt fotoboek, ziet en voelt degelijk, mooie kwaliteit van afdrukken, geen ruis en haarscherp.
Helaas vind ik de kleuren wat tegenvallen en had er van mij wat meer contrast in mogen zitten.
De eerste bladzijde geplakt op de kaft is eigenlijk not done bij zo’n mooi fotoboek, het ziet er goedkoop uit terwijl het boek op zich er absoluut niet goedkoop uitziet. Bij een volgende bestelling zou ik dit oplossen door de eerste en laatste bladzijde egaal wit of zwart te houden, misschien voorzien van wat tekst over de inhoud van het boek.
De dikke pagina’s zijn misschien wel net iets te dik maar die dikke pagina’s zorgen er wel weer voor dat ze niet kreuken en mooi glad blijven.

Een prachtig fotoboek, wat helemaal top was geweest met wat meer kleur en contrast in de foto’s.

 

Bericht delen op

1 gedachte op “Review Saal Digital fotoboek

  1. Een mooi verslag van dit product Dorine. Al met al lezend over wat je er van vindt spreekt het mij niet aan om ook eens zo’n fotoboek te bestellen. Jammer inderdaad dat ze de eerste en laatste foto gebruiken om de kaft mee af te plakken. Ook dat de kleuren wat flets overkomen is een minpuntje.

Reacties zijn gesloten.